En dykresa till Galapagos
“I mitten på november var vi 16 förväntansfulla resenärer som lämnade ett blåsigt och regnigt Sverige. Vi flög till Ecuador för en dykresa ut till Galapagos. Där var vi sammanlagt 12 dagar; fem landbaserade dagar följt av en veckas liveaboard på liveaboarden Galapagos Master. För det stora flertalet av oss var Galapagos en drömdestination som vi länge hoppats på att någon gång få uppleva. Väl på plats på ön San Cristobal tog vi oss genast ut till en lokal strand som heter Playa Loberia. Det kändes närmast sagolikt då vi omedelbart fann sjölejon, havsleguaner, vackert röda krabbor och diverse oskygga fåglar. Dagarna fortsatte på liknande sätt. Förutom strandlivet passade många av oss också på att uppleva Galapagos storvuxna landsköldpaddor.
Efter ett par dagar med snorkling var vi några som kände att vi ville ner under ytan ordentligt. Så vi bokade därför apparatdykning vid Kicker Rock precis utanför San Cristobal. Vi överraskades av hur kyligt vattnet var. Men vi glömde snabbt bort kylan då vi såg rikligt med galapagoshajar och havssköldpaddor. Vissa av oss hade även turen att få se klumpfisk.
Ombord på Liveaboarden
Efter dessa dagar på land var det då äntligen dags att ge sig ut på liveaboarden Galapagos Master. Vi begav oss direkt norrut mot öarna Darwin och Wolf. Uppe vid Darwin hade vi några fantastiska dyk. Det var rikligt med hammarhaj och galapagoshajar. Sikten var tyvärr inte den bästa och valhajarna lös tyvärr med sin frånvaro. Vi beslutade oss därför för att lämna Darwin tidigare än planerat och åkte istället ner till ön Wolf. Där välkomnades vi av stora grupper med delfiner som vi såg från ytan. Nere i vattnet hade vi hammarhaj, silkeshaj och galapagoshaj. Efter Wolf bar det av tillbaka söderut, ner mot den största ön; Isabela.
På öns nordvästra sida ligger Punta Vicente Roca. Här fick en del av oss det absolut bästa dyket på hela resan: fyra storvuxna klumpfiskar samtidigt! De var helt oskygga och sikten var riktigt bra. Klumpfiskarna samlas vid denna plats för att bli rengjorda av putsande läppfiskar. Denna dag började helt fantastiskt och den fortsatte i samma anda. Nästa dyk var vid Douglas Cape på ön Fernandina. Här fick alla möjlighet att uppleva havsleguaner som betar alger under vattnet. De var helt oskygga och man kan trycka kameran rätt upp i ansiktet på dem utan att de bryr sig det minsta.
Sammanfattning av en dykresa till Galapagos
Sammanfattningsvis var vi nog ganska överens om att det var en dykresa till Galapagos som var precis så fantastiskt som vi alla hade trott vad det gäller djurlivet. Även om man är inbiten dykare och kanske främst tänker sig en dykresa till Galapagos, så är en ovanligt stor del av behållningen djurlivet i strandkanten och på land. Dykningen är suverän, men förhållandevis krävande, ofta med mycket stark ström. Galapagos erbjuder definitivt ingen tropisk, avslappnad dykning i kristallklart vatten, trots att ögruppen ligger mitt på ekvatorn. Den låga vattentemperaturen och den begränsade sikten gör att dykförhållande faktiskt påminner mer om svensk sommardykning än tropikerna.
Den ständiga närvaron av havssköldpaddor, sjölejon, havsleguaner och hajar gör dock dykningen på Galapagos helt unik! Något som helt enkelt måste upplevas!” Av marinbiolog, undervattensfotograf och Scuba Travel ambassadör Anders Salesjö.
Nästa gång kan det vara din tur att åka på en dykresa till Galapagos! Kontakta Scuba Travel med din förfrågan.