Södra Halmahera liveaboard safari (norra Moluckerna)

Södra Halmahera liveaboard safari kommer att ge dig en spännande upplevelse. Det är ett område i Indonesien och världen som är oerhört spännande och nya dykplatser upptäcks och provas fortfarande. Du finner några av världens mest välmående korallrev och oerhörda mängder med fisk såväl stort som smått. Med 3–4 dyk om dagen kommer du att få vara med om många unika upplevelser och många olika typer av dykning. Halmahera och öarna här är ännu relativt fattigt på turism men det är något som kommer allt mer ju fler fantastiska bilder och berättelser som kommer till kännedom. Många säger att det är fullt jämförbart med det mer omtalade Raja Ampat men till ett lägre pris så det är absolut något att fundera på.

Det finns flera endemiska arter för Moluckerna bland annat en liten epåletthaj som inte simmar utan mer går på botten och brukar kallas för walking shark. Du har goda chanser att uppleva den och mycket annat spännande med olika revhajar, rockor och massor av fina koraller, svampdjur och andra ryggradslösa djur och ett myller av fisk. Dykningen är ofta i vatten med måttlig till stark ström så viss vana och erfarenhet av detta och dykning generellt rekommenderas och du bör ha åtminstone 50 dyk i bagaget sen tidigare för att få ut så mycket som möjligt av den här safarin.

Exempel på de olika turerna och hur de kan vara upplagda hittar du här. Klicka för mer info (eng text).

Vad är inkluderat i ett liveaboardpaket?

  • Transfers flygplats – liveaboard t/r
  • 7-12 nätter i del i dubbelhytt med eget badrum
  • Alla måltider, kaffe, te och vatten, övrig dryck mot tillägg
  • 3-4 dyk per dag med guide
  • 12L flaska, vikter och viktbälte
  • Nitrox mot tillägg

Exempel på program för liveaboard i norra Moluckerna och Halmahera

Dag 1
Du lämnar Skandinavien och flyger till Jakarta eller Manado i Indonesien. Kan hända att vi hittar ett flyg som går via annan stad, men oftast brukar det bli någon av dessa.
  
Dag 2
Du landar i Indonesien och får transfer till ett hotell i närheten av flygplatsen där du checkar in och bor under en natt, rekommenderat för att säkra upp mot ev. bagage- och flygförseningar (kostnad tillkommer för flyg, hotell och transfer).

Dag 3
Du flyger vidare till Ternate eller Labuha beroende på hur turen är upplagd. Vid flygplatsen blir du upphämtad av personal från Maluku Exlporer och sen vidare transfer till liveaboarden. En genomgång av säkerheten ombord görs samt att du får visa upp dina dykcertifikat och dylikt och fylla i papper om att du är i form för dykning. Du kommer även att få en preliminär plan om hur upplägget under vistelsen ombord kommer att se ut och platser som planeras att besökas.

Dykdags

Dag 4
Idag är det dags för första dykdagen. Du kommer att börja med ett enkelt check-dyk för att se så att all utrustning fungerar bra. Det är också då möjligt att se att kameror och dylikt är på sin plats. Efter första check-dyket kommer du att genomföra ytterligare två dagsdyk och om vädret tillåter gör du även ett kvälls- eller nattdyk.
Hela dykdagar! Du är ute med liveaboarden och åker till olika dykplatser runtom Halmahera. Dagarna ser vanligtvis ut på följande vis: du vaknar och om du önskar äter du en väldigt lätt frukost. Därefter får du en genomgång av första dykplatsen och hoppar i för att dyka.

Du kommer upp ur havet och äter en ordentlig frukost, kopplar av en stund och får därefter en genomgång av dagens andra dyk och hoppar därefter i plurret. Sedan är det dags lunch. Efteråt kan du koppla av, sedan får du en genomgång av dagens tredje dyk och genomför även detta dyk. Här blir det sedan återigen tid för avkoppling och lite mellanmål.

Till kvällen är det dags för den fjärde dykgenomgången och därefter gör du ett kvällsdyk eller nattdyk. Dagen avslutas med middag i trevligt sällskap.

Dag 9/14
Detta är din sista dykdag för att lämna tillräckligt med utrymme mellan sista dyk och flyg. 

Utcheckning och hemresa eller vidare

Dag 10-15
Idag checkar du ut från liveaboarden och får transfer till Ternate eller Labua flygplats. Det är dags att resa tillbaka till Jakarta eller Manado eller om du väljer att fortsätta ditt äventyr i Moluckerna eller annan destination i Indonesien. Rekommenderat för att säkra upp mot eventuella förseningar är att ha en hotellnatt (kan bli nödvändigt beroende på anslutningar). Räcker tiden till kan du annars sätta dig på planet vidare hem till Skandinavien.

Dag 11/16
Hemkomst och tillbaka i Skandinavien igen med hoppas vi många fantastiska minnen.

Vänligen notera 
Vårt gedigna program är endast en preliminär plan som påverkas utifrån de yttre förutsättningarna som vädergudarna belönar oss med. Det innebär att vi kan behöva flytta aktiviteter och dykplatser till andra dagar och även ersätta planerade aktiviteter med alternativa om det krävs.