Världsmästerskap i undervattensfoto på Madeira
Världsmästerskap i undervattensfoto anordnades nyligen på ön Madeira. En sammanfattning av tävlingen och deras dykning i Atlanten skriven av Niklas Nilsson har du här.
Utanför Marockos kust, omringad av den väldiga Atlanten, ligger den portugisiska ögruppen Madeira. Här anordnades nyligen den 18:e upplagan av världsmästerskapet i undervattensfoto. Den näst största ön i den här ögruppen är den gyllenfärgade ön Porto Santo. Tävlingen arrangerades av det internationella sportdykarförbundet CMAS. Trots rådande pandemi hade 18 nationer och över 100 dykare kommit för att tävla i fotografi och video.
Ön Porto Santo ligger relativt nära ekvatorn och har en jämn temperatur under större delar av året. Under vår vistelse här på Port Santo i september 2021 bjöds det på ett behagligt väder med 20-25 grader i luften. Temperaturen i vattnet var cirka 23 grader. Sikten var exceptionellt bra och vissa dagar hade vi minst sagt kristallklart vatten och drygt 40 meter sikt.
Det safirblåa vattnet sprudlade av liv. Framförallt fanns här mycket fisk i alla olika storlekar. Kikade man noga bland klippskrevor gömde sig även färgsprakande spindelkrabbor och andra små kräftdjur.
Tävlingens upplägg
Under tävlingen har varje lag fyra dyk på sig att ta bilder i 6 olika klasser. Det gäller alltså att vara väl förberedd på utmaningen och tänka ut vilka bilder man kan tänkas ta på de olika dykplatserna. Vi var där några dagar innan tävlingen och kunde dyka på flera olika dykplatser för att vara så väl förberedda som möjligt.
Den mest intressanta dykplatsen under tävlingen var Cordeca. Ett 83 meter långt portugisiskt krigsfartyg som sänktes under kontrollerade former 2016 efter att ha sanerats. Hon är idag belägen på sandbotten på 30 meters djup och är ett riktigt vackert vrak. Hon ligger drygt 1,5 km utanför kusten för att där skapa ett artificiellt rev för marint liv. Vraket var minst sagt mäktigt för oss dykare och en storslagen syn. Här tog vi flera av de bästa bilderna. Dessutom fanns här stora havsabborrar, tonfiskar och stim med hundratals barracudor vid fartyget.
Trots den tuffa konkurrensen i tävlingen här på Madeira så lyckades båda de svenska lagen ta medaljer. Niklas Nilsson och Catharina Jostéus tog silver i klassen vidvinkel. I samma fotoklass knep Fredrik Blomqvist och Andreas Kron bronset.
Scuba Travel har assisterat Niklas och Catarina med logistik med deras resa till Madeira. Är ni intresserade av att dyka i vattnet runt Madeira är ni mer än välkomna att kontakta Scuba Travel för att boka din dykresa.