Sea of Cortez liveaboard och safaris liveaboard

Sea of Cortez med en liveaboard är ett paradis för dykare. Här finns ett unikt ekosystem mellan Kaliforniska halvön och Mexikanska fastlandet. Tillsammans med den övergripande naturliga skönheten har det förtjänat status som ett UNESCO världsarv. Kom och se med egna ögon varför detta hav kallas “världens akvarium” och alla dess naturliga underverk.

Cortez hav är full av liv från enorma grupper av nyfikna delfiner, hajar, jättelika valhajar, sjölejon, mobularockor, cow nose rays och kaskelotter. Här möter du stim eller tornados av fiskar och ibland till och med mantor. Vid Cabo Pulmo har du ofta tjurhaj och under vissa månader kommer stora mängder valar och passerar. Havets verkliga jätta, blåval och gråval är vanligt förekommande och flera andra slags valar kommer hit under vintern och in på våren.

Under några månader om året har du chans att uppleva enorma stim med mobularockor med uppemot 100 000 individer. De samlas här varje vår och under de senaste åren har späckhuggare varit frekventa besökare. Hammarhajar vandrar också in i havet i maj och stannar till början av vintern. Under några veckor per år finns här ofta också gott om marlin men det ultimata stället att få uppleva dem är troligen på andra sidan halvön ute i Stilla Havet.

Cortez hav är fyllt av liv

Här möter du lekfulla sjölejon i Los Islotes, simma in och omringas av en tornado av stora tonfiskar. Du kan få möta gigantiska grupper av delfiner, flera arter av sköldpaddor, rockor och mobulor, kaskelotter, gobies, hammarhajarna runt El Bajo och Los Animas, valar av alla slag, skeppsvrak och nattdyk. Och om du har tur kan du se jättelika mantor som simmar runt La Reina och späckhuggare. Här har du stora och små fiskar ända ner till förtjusande sjöhästar. Här hittar du också olika arter av märkliga blennies och flera arter av bläckfisk och nudingar. Det finns till och med vrak här som går att uppleva under ett nattdyk.

Vattentemperaturen stiger till 26-28 grader i september och sikten är lika klar som i ditt badkar. Det är Sea of Cortez under högsäsongen. Dykningen anses bäst från mitten av maj till slutet av november.

Flera liveaboarder och safaris, även dagsturer, erbjuds här och det finns flera olika rutter och fokus. Vissa turer går till exempel i de norra delarna av Sea of Cortez med Midriff Island. Andra turer går från norr till söder eller tvärtom och täcker hela det här enorma havet. De flesta liveaboarder och safaris i Sea of Cortez går i de sydligare delarna under 5-8 dagar men ibland några extra dagar. Innehållen och fokus på varje tur är anpassat efter säsong och vad som troligen erbjuder den bästa dykningen.

För dig som inte dyker finns det fantastiska möjligheter också, att snorkla och uppleva fantastiska saker.

Kontakta oss så hjälper vi dig att ordna din liveaboard och dykresa till Sea of Cortez i Mexiko och Baja California.

Vad är inkluderat i ett liveaboardpaket?

  • Transfers Cabo San Lucas – båt t/r
  • 5-12 nätter i delat hytt med eget badrum
  • Alla måltider och dryck (ej alkohol) ombord
  • 2-4 dyk om dagen med guide
  • 12L flaska, vikter och viktbälte

Exempel på program

Dag 1 – Du lämnar Skandinavien för att flyga mot Cabo San Lucas i Mexiko eller San Diego eller Phoenix i USA. Troligtvis anländer du samma dag och sedan väntar en transfer som tar dig till hotellet. Du behöver ha minst 1 natt på hotell innan avresa för att säkra upp mot ev. flyg- samt bagageförseningar. Flyger du via San Diego eller Phoenix kommer du behöva minst en natt i USA och en i Mexiko innan din liveaboard.

Dag 2/3 – Du går ombord på din liveaboard. Alla dykare kommer att mötas på plats och därifrån bli guidade till båten. Båten avgår sen för sin kryssning genom Sea of Cortez.

Dag 3-14 – Beroende på schema och båt så är det dykning och snorkling direkt som gäller och resten av veckan. Självklart har du helpension ombord.

Dag  6-14 – Beroende på schema, färd tillbaka till marinan efter kryssningens sista dyk

Dag 6-14 – Beroende på schema, utcheckning från båten efter frukost och transfer till flygplatsen.

Vänligen notera – Det här programmet är endast en preliminär plan och exempel som påverkas utifrån de yttre förutsättningar som vädergudarna belönar oss med. Det innebär att vi kan behöva flytta aktiviteter och dykplatser till andra dagar och även ersätta planerade aktiviteter med alternativa om så krävs. Vi ber dig att vara flexibel.