Vad behöver jag tänka på gällande pass och visum?

Se till att kolla ditt pass i god tid före avresa. Se till att det är giltigt i minst sex månader efter hemkomst och att det är helt och inte saknar några sidor. Inget visum behövs vid resor upp till 30 dagar för de flesta resmål, men det är ditt ansvar som resenär att kolla upp vad som gäller för just din resa med t ex resmålets utrikesdepartement.

Visum är i regel inkluderade i alla Scuba Travel-resor till Egypten. Vänligen kontakta oss för mer information. Visum till Sudan måste köpas vid ankomst, och ett visum kan nekas om det finns stämpel från Israel i ditt pass.

Om ni reser via USA så måste ni anmäla er ankomst, även om ni bara mellanlandar, annars blir ni inte släppta vidare. Ni anmäler er genom att fylla i alla uppgifter med stjärna på ESTA, det kostar ca US$ 17: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Samma regel gäller för resor till eller via Kanada fast det är ett separat anmälan än det för USA. Kanadas heter ETA och kostar ca CAD$ 7: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/apply.html

Reseförsäkring är till för att skydda dig under din resa
Kontrollera din hemförsäkring först av allt och ta reda på hur villkoren ser ut för just dig. Vad gäller för förlorat bagage, tappad plånbok, missade dykdagar, missade anslutningar och flyg och medicinsk transport och behandling, bland annat. Alla försäkringsbolag har olika regler och vissa är mer förmånliga än andra. Reseförsäkringar gäller från det att du åker hemifrån eller kommer till flygplatsen och resan har startat till dess att du kommer hem.

Här kan du teckna din egen reseförsäkring med Gouda Reseförsäkringar – gäller för dig som är ungdom 0-69 år!
och
för dig som hunnit till 70+ så tecknar du din reseförsäkring här.

Avbeställningsförsäkring är till för att skydda dig om du måste avboka din resa
Vi rekommenderar att du har någon form av avbeställningsskydd om något skulle hända innan avresa som gör att du måste avboka din resa. Ibland har ditt bankkort förmånliga avbeställningsregler som gäller när du betalar din resa via bankgiro eller direkt med ditt kort. De flesta försäkringar gäller även om en nära familjemedlem eller resekamrat skulle bli sjuk och förhindra att du kan resa som planerat. 
Om du väljer att teckna en separat avbeställningsförsäkring så tar de flesta fristående försäkringsbolag som till exempel ERV eller Gouda cirka 6% av resans pris i avgift och det måste du betala in tillsammans med depositionen. Du kan inte teckna en avbeställningsförsäkring senare än 48 timmar efter att depositionen betalats in. Å andra sidan har de ofta mer förmånliga regler vid skada. 

Här tecknar du ditt avbeställningsskydd med Gouda avbeställningsförsäkringar.

En dykförsäkring kan vara nödvändig för att täcka eventuella dykrelaterade olyckor. Många reseförsäkringar täcker dykolyckor och incidenter idag. Det är absolut nödvändigt att begära specifik information och helst få det i skriftlig form och be om det på engelska. Om du behöver en mer omfattande dykförsäkring så rekommenderar Vi på Scuba Travel DAN (Divers Alert Network). En Sport Member-försäkring är tillräcklig för rekreationsdykare. Det är särskilt viktigt att din dykförsäkring täcker persontransport om du är på en liveaboard eller på resmål som ligger långt från möjlighet till tryckkammare. 

Scuba Travel rekommenderar att du tar kontakt med din närmaste vaccinationsklinik för mer information.

Se till att hämta ut recept i god tid innan avresa, samt köpa på dig produkter du kan behöva vid ditt resmål som kanske kan vara svåra att få tag i på plats. Detta är speciellt viktigt för dig som ska på en liveaboard. Huvudvärk, åksjuka och magbesvär är vanliga åkommor. För våra kvinnliga resenärer rekommenderar vi att även packa med bindor/tamponger. För dig som har behov av mediciner se till att du har det packat i ditt handbagage samt att du har med dig kopia på receptet, gärna på engelska OM mediciner skulle försvinna.

Flygbolagen ändrar sina regler för hur mycket bagage du får ta med dig regelbundet. Olika biljetter kan också ha olika regler. Det är därför viktigt att du håller koll på hur just din biljett ser ut. Det enklaste är att söka på respektive flygbolags websidor där de flesta, dock inte alla, har beskrivet hur mycket bagage man får ha. Sök på flygbolagets namn och “Baggage allowance”.

På grund av alltmer stränga restriktioner då det gäller bagagevikt på flyget så måste varje väska godkännas av flygbolaget. Se till att hålla vikt och storlek på väskor inom de gränser som flygbolagen anger.
Vi hjälper gärna till ifall ni behöver boka extra bagage men gör det i god tid, vi rekommenderar minst 60 dagar innan avresa. Det är lite först till kvarn gäller och begäran om extra vikt kan aldrig garanteras om flygbolaget anser att annat bagage måste prioriteras eller kvoter för vikt redan är fyllda. 

“Normalregeln” – om det finns en sån –  är att du får ta med en väska som handbagage på 7 kg, ett personligt föremål, tex liten handväska, paraply, kamera eller dator samt ett incheckat bagage. Det incheckade bagaget är mycket varierande mellan bolagen och sträcker sig från i regel 15 – 30 kg för en ekonomibiljett men även där finns varianter. Även biljetter utan bagage finns.
Säg till redan vid bokningstillfället hur mycket bagage du önskar så tittar vi på rätt bolag och rätt biljetter. Annars väljer vi det billigaste med ett bagage normalt i vår förslag.
Avgifterna varierar mellan flygbolagen. Kontakta Scuba Travel i god tid inför avresa.

Reguljära flyg:
När du har betalat ditt flyg för reguljära internationella biljetter och vi har hunnit ställa ut dem, dvs bokade och erhållit biljettetnummer så skickar vi ut dem direkt i mail via bokningssystem. Vi kommer även att skicka dem när vi har fått in din slutbetalning tillsammans med vouchers och bekräftelser för din dykresa. 

Charterflyg:
Biljetter från charterbolagen kommer i regel sent. Räkna med 14 dagar innan avresa. Så fort vi får dem från charterbolagen skickar vi ut dem tillsammans med vouchers för din resa. 

Om du ska på en liveaboard så måste all hyrutrustning förbokas via Scuba Travel. Det finns vanligtvis extrautrustning om någonting skulle gå sönder medan du är på båten, men på grund av att det finns begränsat med utrymme så kan besättningen inte ha med extrautrustning i alla storlekar. Önskar du hyra utrustning så behöver detta förbokas senast två veckor innan avresa. Skulle du behöva komplettera din hyrutrustning efter detta så kan vi inte garantera att det kommer med på din båt.

Om du planerar att dyka från land så kan du hyra utrustning när som helst under din semester. Vi rekommenderar dock att du förbokar din utrustning för att vara säker på att dina storlekar finns tillgängliga. På liveaboarder är utbudet ofta begränsat så vill du hyra så säg till minst 30 dagar i förväg, helst tidigare för att vi ska kunna ordna det till dig. 

Minimiutrustning för att dyka på alla resmål är följande:

  • Våtdräkt
  • BCD 
  • Regulator med octopus
  • Dykdator
  • Boots, fenor, mask, snorkel
  • Loggbok
  • SMB

Läs mer i våra länkar på varje destination så hittar du information om vattentemperaturer så du vet vilken typ av dräkt du ska ha med dig beroende på hur frusen du är.

Läs mer i vår packlista här på sidan också

Flaska, i regel 12L eller 80 kubikfot (11,1L) ingår som regel alltid var du än åker om inget annat sägs samt vikter och viktbälte.

På varje destination vi har på hemsidan hittar du en länk som visar aktuell vattentemperatur just nu. I den länken kan du också se genomsnittlig vattentemperatur under olika månader om året. Använd den länken så hittar du informationen om just vattentemperaturer och kan välja dräkt efter det. 
Vi garanterar inte att innehållet är korrekt där men det är de länkar vi använder själva.

Dricks är alltid svårt att svara på och vi kan inte ge facit på den här frågan. Dricks används på olika sätt i olika länder. För oss här i Sverige ger vi dricks för att visa uppskattning i regel, I vissa länder som till exempel USA förväntas det dricks då det är istället för lön för många. I vissa länder är dricks direkt ofint och en förolämpning. I vissa länder är det inte kutym att ge dricks men många gör det och självklart uppskattas det. Vad och när du vill ge dricks är dock i slutänden alltid ditt eget personliga val. 

På vår hemsidan under respektive destination har vi skrivit kort om dricks. Det är inte facit utan se det som en allmän information och sen tar du själv ställning till hur mycket, om och vad du vill ge.

Världens svåraste fråga att svara på egentligen. Det är efter dina personliga behov och vanor och något vi inte kan svara på. Vi kan hjälpa till med att ge priser på till exempel marinparksavgifter, bränsletillägg, hamnavgifter vad de kostar om och när de ska betalas på plats men vilka personliga vanor du har är svårt att sätta belopp på för oss.
Många resorter och hotell accepterar kort men om du till exempel vill gå ut och äta, göra landturer, besöka lokala marknader så är det i många länder ofta kontanter som gäller på plats. Vill du till exempel också ge dricks så är det i kontanter. 

Se till att lämna dina flyguppgifter, försäkringsinformation samt kontaktinformation till hotell/båtoperatör och Scuba Travel till en familjemedlem/vän som inte är med på samma resa.