Dykning i Komodo i Indonesien. Dyk och upplev en av världens bästa dykplatser.
Dykning i Komodo i Indonesien är för dig som drömt om att utforska orörda, exotiska områden fyllda med sällsynta vilda djur och hisnande landskap? En dykresa till Komodo i Indonesien är verkligen något för dig då.
Efter några avkopplande dagar på Bali med familjen tog jag ett kort flyg över till ön Flores och Labuan Bajo. Labuan Bajo är ursprungligen en fiskeby som ligger vid den västra delen av den här stora ön. Det är idag den huvudsakliga porten för att utforska Komodo National Park.
Det är en liten flygplats och det går snabbt att få mitt baggage. Precis utanför dörrarna till ankomsthallen möts jag av taxiförare och de vill erbjuda mig skjuts. Jag hade bokat med Scuba Junkie och de hade redan en förare redo för mig. Han stod där med ett stort leende och mitt namn på en skylt.
Bilresan till deras kontor i Labuan Bajo varade inte längre än 15 minuter och jag skymtade snabbt havet och en magisk utsikt ut över Komodo National Park. Jag blev avsläppt på kontoret för att lämna av mig väskorna, fylla på min vattenflaska och få information om när båten ut mot resorten går. Eftersom jag landade hyfsat tidigt hade jag tid att gå ut för att äta en liten lunch innan transfern. Ute hittade jag en liten lokal resturang i närheten och käkade Nasi Campur, en risrätt med massa olika smårätter till, tempe (soja), grönsaker och ägg fick det bli för mig.
Avgång mot resorten
Klockan halv tre gick båten ut till resorten, en fiskebåt i trä med en motor som dånade högt. Men det gör mig ingenting. Jag sätter i hörlurarna i öronen och tittar ut över de gröna kullarna med vinden i håret. Ca en timme tar det innan vi är framme. Vi möts upp på bryggan av två staff som står och vinkar in oss när båten lägger till. Resorten ligger avlägset nere mellan kullar precis vid standkanten. Bredvid resorten ligger en liten by med fiskebåtar och barn som leker vid strandkanten. Intill bryggan ligger det två stora fina träbåtar som vi imorgon kommer dyka ifrån. Tidvattnet är lågt när vi kommer in men jag kan redan se massor av fisk och koraller genom det kristallklara vattnet.
Vi blir guidade in till resortens resturang medan våra väskor bärs till vårt rum. Vi får en välkomstbreafing av resortmanagern med en genomgång av allt från Scuba Junkies bakgrund till hur dykningen kommer gå till dagen efter. Fri tillgång till vatten, kaffe och te finns tillgängligt för oss hela tiden. Jag passar på att fylla vattenflaskan igen innan jag blir guidad till deras equpmentrum för att packa upp och se till att jag har allt jag behöver för kommande dagars dykning. Alla vi som kom får varsin låda med vårt namn på där vi kan lägga vår utrustning och plocka på oss de vikter vi behöver. Lådorna blir sen burna till den båt vi ska dyka från imorgon och deras personal kommer sätter upp och gör allt redo för nästa dag. Jag är en liten nördig och tycker om att sätta upp min utrustning själv så de säger att lådan kommer stå och vänta på mig imorgon bitti så när jag hoppar på båten kan jag sätta upp allt själv som jag vill.
Nu har jag fått min fina rum och det är dags att packa upp lite och ladda batterierna till kameran för imorgon. Det är ett rymligt rum i balinesisk stil, högt i tak och egen balkong där jag kan blicka ut över den magiskt mysiga trädgården. Här finns eget badrum med dusch och plats för att hänga av sig blöta badkläder. Jag packar upp lite och sedan chillar jag på balkongen tills det är dags för middag i resturangen. Varje kväll så serveras det en buffé med mat, allt från italiensk tema kväll till traditionell indonesisk mat (det är alltid det bästa). Efter middagen så tar jag en öl i de sköna loungemöblerna på terrasen vid stranden. Där fastnar jag i samtal med alla de som redan varit här några dagar och dykt massor. Det visar sig att dom hade två fantastiska dyk med mantor under dagen så jag blir ännu mer taggad och spänd på vad Komodo National Park har att erbjuda mig.
Dags för dykning
Klockan ringer tidigt och det är upp med tuppen som gäller (i alla fall för mig som gillar att snosa), men jag sätter på mig min bikini packar väskan och går raka vägen ner till resturangen där det tydligt står vilken båt jag ska på. Det står också vilka dykplatser vi planerar att dyka på idag. Efter ett snabbt roadcall av vår boat master för dagen så hoppar vi på båten. Jag sätter upp min utrustning längst bak i båten och får hjälp med vilken tank och plats som är min.
Vi börjar röra oss ut mot nationalparken och det serveras frukost medan jag njuter utav den fantastiska utsikten. När vi närmar oss vår första dykplats för dagen samlas vi alla i fören av båten och får en grundlig dive breafing av en av våra divemasters ombord. De går igenom dykplatsen med en snygg dykkarta med all information vi behöver för vårt dyk gå. Vi gör två dyk på förmiddagen innan vi blir serverade lunch. Jag passar på att ta en kort liten nap i solen på övervåningen innan sista dyket för dagen. Båtarna är stora och bekväma och det finns gott om ytor för att chilla mellan dyken. Min favoritplats var på övre däck i en beanbag. Något jag också uppskattar är att det fanns toalett ombord, det är något av en lyx om man jämför vart jag har dykt tidigare.
När vi i slutet av dagen är tillbaka till resorten samlas vi på terrasen. Alla dykare skriver loggböker med sina guider där vi pratar om alla de olika fantastiska djuren vi sett under dagen. Sen njuter vi av solnedgången med en kall öl innan jag kilar upp till rummet för en snabb dusch innan middag.
En fantastisk vecka
Fem dagar fick jag njuta av den fantastiska dykningen och det blev nästan bara bättre och bättre för varje dag. Mantor i mängder, revhajar, rockor, en liten grupp med devilrays, min första dugong, blueringed octupus och flamboyant cuttelfish var bara några få av höjdpunkterna. Utöver dykningen så var vi en kväll ute på en "fladdemus-sunset-cruise". Vi åkte till en ö som låg bara en liten bit utanför resorten. Vare dag vid solnedgången vaknade fladdemössen som bodde på ön till liv och flög ut för att jaga för natten. Det var en supercool upplevelse faktiskt! Jag hade med mig min högtalare så vi hade på lite skön musik i bakgrunden och bara njöt av alla flygande fladdermöss och solnedgången bakom ön.
Även min sista dag så gjorde jag en liten utflykt, vi åkte till ön Rinca och fick en liten vandring för att se komodovaranerna. Nutidens drakar kallas de och det skulle jag verkligen hålla med om. De är riktigt häftiga djur att få se och uppleva. Jag rekomenderar starkt att uppleva de här djuren också likaväl som dykningen!
Mina top 5 dykplatser i Komodo National Park:
BATU BOLONG
Det här är en av de mest spektakulära dykplatserna på Komodo, även känd som "fisksoppan". Platsen är en exponerad klippa som är extremt strömberoende och måste dykas vid en viss tidpunkt. Vilken sida vi dyker på beror helt på tidvattnet. Moln av fiskar omger korallerna här som ofta gör det svårt att se handen framför ansiktet – även om vi har kristallklara förhållanden!
Den här platsen är verkligen häpnadsväckande. När du går ner för toppen kommer du att överväldigas av den fantastiska färgskalan. Det är lätt att bara stanna på en plats under hela dyket och bara titta på fisklivet som omger dig. Om du kan slita ögonen från massan av stimmet av fiskar kan du också se fantastiskt makroliv på den här platsen! Från pygmésjöhästar till galna nudingar, från enorma muränor till små orangutangkrabbor.
SIABA KECIL
Det vackra revet ligger mittemot systerön Siaba Besar och har en unik och vacker topografi. Korallreven stupar ner i ett otroligt överhäng där stim av sweetlips gärna samlas.
Du kan välja att dyka när strömmen är stark och njuta av den som ett Superman-drift eller så kan du sikta på att dyka på platsen vid lågt tidvatten. Då kan vi ta oss tid att utforska topografin. Jag älskar drift men det var fantastiskt med ett litet lugnare dyk där med. (Ja det va så bra att jag gjorde en förfrågan att göra det dyket två gånger) Oavsett hur du dyker på platsen avslutar vi dyket vid en fantastisk korallträdgård med chans att se revhajar, sköldpaddor och det var även här jag såg min första Dugong!!
MAWAN
Den här fantastiska platsen är en av de allra bästa i världen för interaktioner med mantor. Det är på det här livfulla sluttande revet med två stora cleaningstations där mantorna hänger runt under längre perioder. Det levererar verkligen en show för alla dykare som kommer förbi.
Det är inte bara mantor som du kan se här, det här är en utmärkt plats för bläckfiskar, bambuhajar och massor av nudingar.
CAULDRON (AKA THE SHOTGUN)
En av de mest spännande dykplatserna på Komodo! Och troligen den mest kända också. Den här platsen börjar med en mjuk drift över en vacker korallträdgård med stora gorgonier eller sea fans och korallbommies stom är täckta och omgivna av glasfisk.
När strömmen ökar sjunker botten från 14 m till 22 m och du befinner dig i ”cauldron”. Det är som en enorm krater med många skrymslen och vrår att utforska. Här ser du ofta stora stim av trevally, snappers, hajar och en och annan sköldpadda. Jag såg även både mantor och djävulsrockor här som njöt av strömmarna!
WAINILU
Jag fick lära mig att wainilu betyder ”kallt vatten” på i den lokala dialekten. Inte för att vattnet är kallt utan för att du rör dig mycket långsamare under det här dyket och du upplever då att det är "kallare". Det här är ett sluttande sand- och mjukkorallrev som når en platå på cirka 25 meters djup och här jagar du efter småkryp.
Med hjälp av din divemaster så sicksackar du upp längst revet och du kan ofta se svårfångade mandarinfiskarna och de pittoreska drakfiskarna här. Den här lugna dykplatsen är en dröm för fotografer och lyckliga dykare stöter ofta på Coleman-räkor, zebrakrabbor, ornate ghost pipefish, mototi octopus och även rhinopia. Ett måste dyk enligt mig!!
Sammanfattning
Åk på en dykresa och liveaboard till Komodo i Indonesien! – du kommer inte att ångra dig. Det är helt fantastiskt. Du kommer att få en fantastisk dykresa och semester. Var medveten om att du kommer att behöva några extra nätter på Bali eller någonstans under resan. Oavsett vilket upplägg på dykresa om du väljer att bo på en resort eller ombord en liveaboard här för dykning i Komodo i Indonesien. Mer om en liveaboard i Indonesien kan du läsa här.