Julön Dykning och krabbor

Få ställen i världen kan erbjuda något så riktigt riktigt spektakulärt och surrealistiskt som Julön. Med sina 50-70 miljoner röda krabbor som endast lever här. På julön, en liten ö i Indiska oceanen är det med extremt stora förhoppningar jag åker hit igen. För att uppleva något som få människor kan förstå. Ett av eller kanske rent av det största och mest fantastiska skådespel naturen idag kan visa upp. Julön krabbor och dykning är ett äventyr och upplevelse som knappt går att beskriva.

Upplev Julön krabbor och dykning och gör det när de röda krabbornas vandring mot havet för att fortplanta sig och släppa ut sina ägg. Att sen även att kunna möta de stora planktonätarna som sen kommer för att fylla sina magar med krabbägg och småkrabbor. Ön erbjuder dessutom ett rikt fågelliv och ett lugn som man sällan upplever numera.

Efter en skön avkopplande natt i Jakarta på ett de flygplatshotell som finns i närheten så bär det av mot flygplatsen. Dags för incheckning till Christmas Island. Kön är kort, det är endast två diskar öppna och längst fram står en kille och prickar av oss på en lista. Det är ganska fullt på flyget idag …. Eller fullt och fullt… allt är relativt som man säger. Idag är planet halvfullt dvs ca 50 passagerare mot normalt cirka 20-30 personer och det finns nog plats för 70-80……

Flyga till julön

Flygningen till julön går fort, det är en knapp timme dit och så oerhört mycket lättare nu än förra gången då jag flög från Perth i sydvästra Australien i fyra och en halv timme tillbaka från det håll jag kom. Nu med det nya charterflygen som erbjuds en gång i veckan går det helt plötsligt mycket enkelt och smidigt. Nya terminal tre i Jakarta är dessutom en fröjd att vara i jämfört med de gamla terminalerna de hade tidigare

IMG20181112161242_kopiera

IMG20181110103711

Väl framme är det immigration med som vanligt oklanderligt övertrevliga australiensiska statstjänstemän som skrattar och hälsar oss välkomna. Bagaget plockar vi själva från bagagevagnarna och sen är det ut och hämta våra hyrbilar. Det börjar sådär, en bil har punktering, en annan går inte att öppna och stänga bakdörren och några har problem med fönsterrutorna som inte går att stänga men det är bara att skratta och njuta av läget ändå vi är ju här.

Framme vid boendet

Vi kommer till vårt boende, the Sunset, och Angela tar emot och väldigt kort därefter har vi våra rum. Ingen pappersexercis, inget krångel. Inte mycket att krångla till säger hon; – Här är nyckeln, ni bor i rum nummer 1. Tack haha!!

Middag på ”the Bosun”, vår hemmabas nästan även om vi hittar ”flera” – (tror det var tre till)  alternativa ställen att äta på under de kommande två veckorna. Maten är överlag bra på ön men inte jättebillig men det är klart att äta på restaurang varje dag i Sverige är inte heller billigt. Några dagar värmer vi micromat till lunch på rummet och det funkar faktiskt nästan lika bra.

IMG20181112163033_kopiera1

Dykcentret och dykningen

Dykningen sker med Extra Divers. Dykcentret är på ett par hundra meters avstånd från där vi bor. Här får vi en bra och informativ genomgång första dagen.

Sandy hälsar oss välkomna och går igenom upplägget. Lite annorlunda då vi gör två dyk på förmiddagen varannan dag och sen två eftermiddagsdyk varannan dag men det visade sig väldigt skönt faktiskt och riktigt avkopplande med tid att vila, ha riktig semester och ta oss ut på ön på egen hand när vi är lediga.
Sällan jag känt mig så utvilad efter en dyksemester faktiskt.
Båtarna vi åker ut med är rejäla stålbåtar och vi tar oss lätt till många olika platser runt ön.

Det är blandad revdykning med lätt sluttande rev och sen väggar som verkligen går lodrätt ner i havet. Bra dykgenomgångar och lätt att följa planerna som görs upp och även om det är strömt vissa dyk känns det hela tiden som det är full koll på allt. När man dyker på julön är man mitt ute i ingenstans, norrut ligger Indonesien och Java – en timmes flygresa norrut, österöver ligger Australien – två timmars flygresa bort, västerut är det afrika….låååångt bort…….. möjligen Indien nordväst men dit är det många timmars flyg. Söderut ligger Antarktis…. Att driva bort här är inte ett alternativ helt enkelt men alla som reser hit är vana dykare och tar säkerheten på allvar.

Gott om stor fisk

Under våra dagar dyker vi och ser mängder av vackra hårdkoraller, även mjukkoraller och svampdjur. Det är inte lika färgglatt som i Indonesien, det är inte samma mångfald men sikten på ofta 40-70 meter erbjuder något man sällan upplever, känsla av rent hav med nästan ändlös sikt. Några dagar ser vi sköldpaddor, andra dagar stim med barracuda, örnrockor, mobula, silkeshajar, olika revhajar, hammarhaj på håll och så havets verkliga jättar, valhajar vid några tillfällen. En känsla som är svår att beskriva när de kommer och det bara händer. Det måste upplevas helt enkelt och valhajarna är verkligen här den här tiden på året. De väntar på något smaskigt – krabbyngel och krabbägg.

Krabbmigrationen

När regnen startar i oktober/november varje år så börjar världens största migration av djur och det är krabbor som vandrar. De röda krabborna som lever på land i skogen resten av året går ner till havet för att fortplanta sig och sen lägger honorna ägg när det är rätt dag i förhållande till månen.

VI har tajmat vår resa perfekt. Krabborna har börjat vandra precis när vi kommer och de första dagarna är det så galet mycket krabbor överallt på vissa ställen så man bara står och gapar. Det är riktigt overkligt och något som varje människa borde få uppleva men som är väldigt få förunnade. Det går inte att beskriva egentligen oavsett hur många bilder man tar, det är först på plats som man fattar och ändå förstår man inte.

Helt galet surrealtistiskt

Oavsett är det väldigt roligt och kamerorna smattrar och man måste ju försöka få med sig minnet av denna totala galenskap.
Vi träffar rangers som är ute och gärna berättar för oss turister om krabbornas liv. Vi träffar sjuksköterskor som traditionsenligt går ut för att titta vid broövergången där krabborna får klättra 5,5 meter upp på en bro för att komma över vägen. Sjuksköterskorna har alla krabblusar på sig och hejar på krabborna.

ALLA vägar är stängda

ALLA vägar nästan på ön är stängda under några galna dagar och att köra bil här kräver uppmärksamhet. Nästan 10% av tiden kör man på fel sida av vägen bara för att väja för dessa röda invaderare.  De är överallt och jag menar överallt, golfbanan, kyrkogårdar, inne på restauranger osv osv.

IMG20181124150636_kopiera

Julön är magisk. För dig som gillar natur och djur och att till det få komma till en plats som inte är särskilt utvecklad som turistdestination ännu. För dig som gillar dykning i varma hav med vrak, grottor, rev, väggar, stora och små djur är det här en helt magisk destination.  Krabborna är den stora grejen men dykningen är verkligen inte långt efter. Det är inte bara de röda krabborna som finns här utan även världens största landlevande krabba Cocoskrabban eller palmtjuven. Här finns världens största population av detta stora leddjur som kan bli upp till 4 kg i vikt!!!

Dykningen är riktigt vass och här kan nästan vad som helst dyka upp med lite tur. Just när krabborna vandrar så är chanserna mycket goda för de stora planktonätarna. Till det är julön en väldigt vacker ö med möjlighet till långa promenader och upptäckter i djungeln. För dig som gillar fåglar så är här också ett rikt fågelliv.
Några av dagarna var det lite för blåsigt och vi väntade på land men det gjorde faktiskt inget. Det finns så mycket att göra i alla fall och att uppleva ön på land är nog nästan mer givande än dykningen. Även om dykningen är riktigt riktigt härlig och bra.

IMG20181123182359_kopiera
Sammanfattning

Jag har nu haft förmånen att få uppleva detta två gånger, jag kommer att åka tillbaka. Nästa resa kommer jag försöka boka till november 2023 – vad säger du, ska du åka med??
Mer surrealistiskt än så här är det svårt att uppleva, krabbor på rummet…….. vad??? Hahahaha!!!

Ren och skär magi, en resa som borde stå på allas bucketlist!! Vill du åka med på ett äventyr med till julön och uppleva dykning och krabbor så maila oss för intresselista. Det går att sätta ihop individuella resor också men roligast är att dela upplevelsen.

IMG20181112172426