Dykresa och liveaboard till Truk Lagoon i Mikronesien, dykning på vrak.
Alla som gillar vrak och vrakdykning har nog hört om eller läst om Truk Lagoon, eller Chuuk Lagoon som det heter numera. Vi åkte på en dykresa och liveaboard till Truk Lagoon för att se vad som fanns att upptäcka. Historien bakom vraken i Truk Lagoon är Operation Hailstone som var ett historiens största slag och utspelade sig just här i Truk Lagoon under andra världskriget. Den 17-18 februari 1944 sänkte amerikanskt stridsflyg drygt 50 skepp här och över 400 flygplan. Än idag kan du uppleva dykning (video) här vid en av världens kanske mest kända och bästa platser vrakdykning.
Truk Lagoon är egentligen ett perfekt resmål oavsett tidigare erfarenhet. Här finns vrak från ytan och ned till större djup. Det går alltså till och med att snorkla och ta del av historien här. Här finns också fina rev och ett rikt marint liv. Hajar, delfiner, massor av fisk och en stor mängd ryggradslösa djur gör att Truk Lagoon lämpar sig också för grupper där kanske inte alla dyker eller är lika entusiastiska till just vrak. För dig om har mer erfarenhet och gillar teknisk dykning till lite större djup är det så klart mer att uppleva. Det är ju just vrakdykningen i Truk Lagoon i Mikronesien som gjort platsen känd och populär för dykning.
Välkommen till Truk Lagoon
Efter en lång resa med ett par nätter i den pulserande världsstaden Manila i Filippinerna för att sova bort lite jetlag och vila kroppen landar vi i Weno, Truk Lagoons huvudstad. Vi blir hämtade och mötta på flygplatsen av personal från vår liveaboard. De tar oss snabbt till vårt hem för 10 dagars intensiv och fascinerande vrakdykning. Vi är lite möra i kroppen men spänningen blir direkt intensiv när vi vet att det bara är timmar kvar till att få komma i vattnet och uppleva historiens vingslag på den här mytomspunna platsen.
Raskt som sjutton installerar vi oss efter en kort genomgång och välkomstdrink i vår rymliga hytt. Sen blir det ombyte till tropikklädsel och börja kolla av båten och naturen omkring os..
Vi äter lunch och sen är det dags att montera dykutrustningen. Det är dags att göra vårt första checkup-dyk. Efter en genomgång kliver vi ombord på vår dyktender. Snabbt tas vi ut en liten bit bort och snart omges vi av klarblått vatten, massor av fisk och ett stort vrak! Känslan att få vara viktlös igen är fantastisk och extra härlig efter vår långa resa. Vraket från Fujikawa Maru startar på bara 9 meters djup och går ända ner till cirka 35 meter. Hon är 132 meter lång och byggdes som ett fraktfartyg 1938 men tog även passagerare. Sen gjordes hon om till handelsfartyg men med beväpning. Här i Truk Lagoon mötte hon sitt öde straxt efter att ha anlänt just före Operation Hailstorm.
Fujikawa Maru
Fujikawa Maru är ett av de populärare vraken här och perfekt för ett checkup-dyk. Inne i lastutrymmet finns bland annat ett flygplan. Vraket är idag täckt med marint liv, koraller, anemoner och svampdjur har tagit vraket i besittning och det är numera ett rev för fiskar och ryggradslösa djur.
I och med att vraken här är stora och fulla med detaljer går det att dyka på samma vrak flera gånger. Det gör att det går att dyka här året runt även om den östra sidan är lite mer utsatt för vindar under delar av året och kanske inte alltid går att dyka vid. Veckan går och vi avverkar flera vrak under våra fyra dyk per dag. Det är hela tiden med respekt för historien där drygt 4500 japanska soldater dog. Vid några av de djupare vraken finns än i dag mänskliga kvarlevor.
Det mesta vi ser annars förutom alla detaljer på vraken är olika typer av ammunition, kläder och boots och massor av delar av eller hela stridsfordon. Här finns också såklart kanoner och olika vapen. Inne i vraken och också utanför hittar vi massor porslin och glas, gafflar, muggar och olika flaskor. Här finns också lampor, köksredskap, telefoner, gasmasker och mycket annat.
Intensiv dykning
Vår dykresa med vår liveaboard här i Truk Lagoon blir i stort sett bara vrakdykning, det är ju därför vi har kommit hit. Det är tidiga morgnar då ibland går upp innan frukost och dyker. Allt för att få så mycket upplevelser som möjligt med oss. Vissa gör upp till fem dyk om dagen med det beror så klart på hur djupt och länge var och en dyker. Några nöjer sig med två-tre dyk på en dag. Eftersom alla vraken vi kan dyka på ligger inne i lagunen är det också nära och korta förflyttningar. Ibland dyker vi på olika platser eftersom vraken ligger nära varandra, Vi kan till och med välja inom dykparen var vi vill bli isläppta.
När vi dyker på vraket Rio de Janeiro Maru är vi helt ensamma och med drygt 25 meter sikt. Att få dyka här helt ensamma är fantastiskt och det 140 meter långa fartyget är fullt med flaskor av saké och öl. Vi är omgivna av marint liv, stim av tonfisk och barrakudor. Ett par grå revhajar cirklar ovanför vraket och är det här något av det mest magiska dyk jag upplevt.
Inte bara vrak
Många tror att man bara kan åka hit för att titta på vrak. men här finns också ett mycket rikt djurliv liv. Det är gott om revhajar och stora fiskar. Vraken är till stora delar täckta av olika svampdjur, anemoner och olika hårda och mjuka koraller. Det i sin tur drar till sig massor av olika fiskar och olika ryggradslösa djur. Är vrakdykning inte riktigt din grej så så kan du ändå dyka här och få fantastisk dykning. Vraken är idag mest artificiella rev och dyker du på utsidan av dem kommer du att få se massor av marint liv.
Vi gör också ett riktigt bra hajdyk under vår dykresa. Personalen kör ut oss till en av de få kanalerna i lagunen och här blir vi avsläppta. Vattnet är mer stömt här men vi glider snabbt och lätt ned till en platå. Vi väljer att stanna och hänga där och se vad som händer. Vår guide pekar snart ut i det blå och inom kort har vi massor av revhajar som glider oberört både med och mot strömmen. Vi se grå revhajar, silvertips och flera blacktips. Ett stort stim med barrakudor står still och spanar efter ätbart. Några örnrockor förgyller dyket och när de glider utan att röra sig mot strömmen är det inte att man bli avundsjuk. Det var ett riktigt härligt dyk och ett skönt alternativ till alla vrak.
Dags att packa och dra sig hemåt
En fantastisk dykvecka ska avslutas. Vi har packat ihop vår utrustning och gjort ett besök till öns museum.Vi avslutar med en natt på en härlig dykresort och pratar igenom vår dykvecka och sen nästa dag blir det skjuts till flygplatsen. Därifrån flyg tillbaka till Manila. Efter en natt där så ska vi fortsätta dyka en vecka till i Coron i Filippinerna. Coron är också spännande om än inte lika bra sikt, inte lika stora vrak och det känns inte riktigt lika exotiskt. Ändå är det hrä ett fantastiskt upplägg där du kan kombinera två av världens bästa dykplatser för vrakdykning. Dessutom är båda platserna kända från andra världskriget.
Truk Lagoon hade nog fallit i glömska om det inte hade varit för vraken som finns här. I stället är det idag en av de bästa destinationerna för vrakdykning i världen. Många tycker att en resa till Truk inte räcker. Jag vet dykare som återvänt dit flera gånger för att få uppleva den här otroliga platsen. Med all historia och alla vrak som finns här och minner om det förflutna förstår jag varför. Du kan läsa mer om flera av de fantastiska vraken på Scuba Travels websida här. För dig som vill på en dykresa och liveaboard till Truk Lagoon och uppleva fantastisk vrakdykning är det här något väldigt speciellt.