Dykresa UV-foto i Röda Havet
Man kan fråga varför man kan få för sig att lämna högsommarvärmen i Sverige för ett ännu hetare Egypten, mitt i bästa sommarsemestern. Men det finns ett gott skäl: Om man vill få chans att uppleva Röda Havets storvilt och stora fiskstim, så är det här en bra period. Vi skulle på Fotosafari, den andra i ordningen som jag, Ingvar Eliasson, fått förmånen att arrangera tillsammans med Scuba Travel. Den 5 juli, tidigt på morgonen, räknade jag in gänget på Arlanda. Tillsammans var vi 24 dykare som nu skulle på dykresa UV-foto i Röda Havet. Det vill säga en liveaboard med ett upplägg och en rutt anpassad för fotografer.
I Hurghada möttes vi av det breda leendet från Ashraf, Scuba Travels lokala handyman. Han hjälpte oss snabbt och smidigt med visum och kontroller så att vi satt i bussen på nolltid. Medan vi mumsade i oss färdkosten åkte vi den karga kustvägen ned till Port Ghalib där M/Y Grand Sea Serpent väntade i hamnen, med sin 11 man starka besättning och våra två dykguider, Anna och Jos. Första kvällen kunde vi i lugn och ro komma i ordning, äta en god kvällsmat och njuta av den lena kvällsvärmen i solnedgången!
Vi börjar dyka
Första dykdagen blev det lättsam, kustnära dykning på ett grunt rev – Marsa Mubarak – en bit ut från Port Ghalib. Spännande var att vi visste att detta var ett område där man kunde ha turen att få se Röda Havets sjöko, Dugongen. Efter ett checkdyk på revet blev därför dyk två ett sökdyk över den sandbotten på 6-12 meters djup som dugongen betar sjögräs på. Dugongen är det enda strikt marina däggdjuret som är växtätare. De kan bli rejält stora och väga upp emot 450 kg, men är ytterst sävliga och fredliga. En sådan ville man ju både få se och fotografera, men även om sökdyket gav många andra spännande upplevelser och motiv, t ex jättestora exemplar av soppsköldpaddor och gitarrockor, så blev det ingen dugong.
Dugong
När vi som bäst hade börjat göra i ordning grejorna efter dyket gick larmet – en dugong simmade förbi, precis intill båten! Snabbt på med mask, snorkel och fenor, kameran med och hopp i gummibåten! En hel del av oss försökte hoppa i, i olika omgångar och många lyckades simma efter dugongen en bit och även få några bilder eller en filmsnutt! Själv missade jag flera gånger, och var på väg att ge upp, men när jag kom hyfsat nära bestämde jag mig för att simma för allt vad tygen höll, och inte ge mig förrän jag kom ifatt. Och det gav resultat! Dugongen gick in mot revet, kom in på grunt vatten och vände rakt mot mig.
Jag tänkte att nu har jag 10 sekunder på mig att få ett par bra bilder. Men då stannade dugongen, och simmade fram till mig. Samtidigt kom min buddy Jonna och en av båtförarna ikapp med en av RIB:arna. Vi fick en fin stund nära dugongen, en oförglömlig upplevelse! Den verkade inte alls stressad, snarare litet sällskapssjuk.
Tredje dyket blev resans enda nattdyk. Alltid lika kul med makrofotografering på natten, revet fylls av helt nya innevånare och många dagaktiva fiskar ligger stilla och låter sig fotograferas på natten. Roligast var ett gäng trollhumrar som befolkade en eldkorall.
Brothers Islands
Under natten styrde sedan båten mot två ensliga rev långt ut mot gränsen till Saudi-Arabien, Little Brother och Big Brother. Storslagna rev med otroliga väggdyk och spännande storvilt ute i det blå. Här siktades bl a hammarhajar, grå revhaj, manta och valhaj! utöver detta var det fantastiska revdyk med rika möjligheter att träna på allt från makro till vidvinkelkompositioner. Kamerorna gick varma! En dykresa med UV-foto i Röda Havet borde alltid innehålla dessa dyk.
Efter två dagar på Brothers’ drog färden vidare ned till Daedalus reef, även det mitt ute i havet. Här stannade vi i hela två dagar och kunde genomföra sex fantastiska dyk, och verkligen utnyttja möjligheten att återvända till ett motiv eller en plats flera gånger, för att få de bilder man eftersträvade. En viktig del i upplägget var också att vi varje kväll hade en mini-workshop. Där kombinerade vi teknikgenomgångar med att gemensamt kika igenom ett urval av varandras bilder och kommentera dem. Vi hade en bra projektor och filmduk ombord, vilket gjorde att bildshowerna blev ett viktigt inslag på resan, som uppskattades mycket!
Elphinstone
Den sista anhalten på turen var Elphinstone, ett kustnära rev, men ändå ett av de mera mäktiga. Här är det stora djup runt omkring och suveränt djurliv! Det var mycket parnings- och bobyggaraktivitet på gång och man kunde bl a få bevittna hur stora tryckarfiskar förberedde gropar där avkomman skulle få chans att utvecklas under trygg övervakning. Stora fiskstim blev en särskild upplevelse, och en utmaning för fotograferna. Man blir minst sagt yr i huvudet av att befinna sig tyngdlös i ett roterande fiskstim och samtidigt försöka kika genom sökaren på kameran. En sann utmaning för balanssinnet!
Efter sista dyket styrde vi med fulla minneskort tillbaka mot Port Ghalib. Den goda maten ombord hade vi fått i rikligt mått under hela veckan. Sista kvällen ombord blev det extra festligt, med dignande buffé, kalkon som trancherades av kocken själv, och hög stämning! På morgonen blev det avtackning av besättning och dykguider! Kramar och e-postadresser utbyttes och gruppfotografering ordnades, som en sista manifestation av en fantastisk vecka! Ytterligare en natt återstod innan hemfärd. Den tillbringade vi på Hotel Safir. Där kunde man skölja av grejorna litet extra, torka prylar och packa om inför flygresan hem. En liten tur till marinan och turiststråken i Hurghada kunde man också hinna med om man ville, det var sovmorgon sista dagen!
Dykgänget
Här är gänget som gjorde det! Samtliga bilder som illustrerar artikeln är tagna av deltagarna under den aktuella resan. Fotograf är angiven i respektive bild. Tack för att vi fick använda era fina bilder!
Dykresan med UV-foto i Röda Havet fick det något pretentiösa namnet ”Simply the Best”. Efter alla fantastiska dyk och möten med det mesta av både korallrevets vackra juveler och de giganter som befolkar det djupa blå, så kan jag nöjd konstatera att det var min absolut bästa Röda Havs-tur någonsin, och då har jag ändå hunnit med några stycken… Som grupp kunde vi bocka av bl a dugong, delfiner, soppsköldpadda, hammarhaj, grå revhaj, manta och valhaj. Häftigt! Som fotografer var det kanske ännu mer intressant att få ligga och utforska reven. Sen att jobba med motiven och återvända med annat objektiv nästa dyk. Detta utan att hetsas av att man måste klara av en guidad runda på viss tid. Det är så man vill ha det!
Nu återstår många goa kvällar för att gå igenom allt bildmaterial och på så sätt även återuppleva resan och njuta av den ett varv till! Och sen måste nästa tur planeras, det här gav mersmak!
*Alla bilder på denna sida © Ingvar Eliasson