Välja liveaboard i Röda havet!

Välja liveaboard i Röda havet. Det kan ibland verkligen kännas som en djungel. Jag tror alla dykare i hela Europa har varit i Röda havet eller i alla fall tänkt tanken att åka dit och dyka. Få platser i världen känns så naturliga att prata om med andra dykare för alla verkar ha varit där eller till och med gjort sina bästa dyk där. Det som dock ofta gör det rörigt är att många verkar prata om ställen och turer som jag aldrig hört talas om.

Ett “problem” med dykning i världen, oavsett det är Röda havet eller om det är på andra platser är att dykplatser döps olika av olika resorter, av olika liveaboarder och av olika dykcenter. Till och med dykledare kan ha olika namn på samma dykplats.

I grunden verkar det vara samma men alla vill nog sätta sin prägel på dykningen och det gör det lite rörigt ibland.

Vad ska jag välja

Att välja liveaboard i Röda havet är alltså inte helt lätt för nybörjare. Eller för mer erfarna heller för den delen. Så vem ska man lyssna på? Jag tror man ska ta namn på turer och platser lite med en nypa salt. Du kommer dyka på i stort sett samma ställen och är man inte 100% säker så kanske det inte spelar någon roll om man dyker 100 meter bort på ett 2 kilometer långt rev när slutresultatet av din dykning är i princip densamma. Dessutom kan väder och vindar ändra rutten och dykplatserna. Naturligtvis finns det platser som är extremt viktiga att komma i på rätt plats annars är dyket förstört. Vrak, revplatåer där det är strömt är ett par exempel på att det krävs noggrannhet. 

Så vilka turer finns det i Röda havet då? och vilken liveaboard i Röda Havet ska jag välja. Jag kan tyvärr inte räkna upp alla turer och dykplatser och det finns säkert 100 till men här är några allmänna exempel i grova drag.

Norra delarna

Varianter – ett flertal
Det här är en tur för dig som gillar vrak, massor av vrak och turen är väldigt populär. Även båtar som bara gör dagsturer går ut varje dag för att dyka på många av dem. Det här är klassisk dykning och de norra delarna av Röda havet erbjuder en härlig blandning av marint liv och vrak

Norra delarna och Brothers Islands
Varianter – några stycken
För dig som gillar vrak men har hört om att det går att se mycket haj i Röda havet är det här en fräck tur. Brothers Islands har enligt många Röda havets bästa dykning och här finns gott om haj och stor fisk. Blandat med de mer kända vraken närmare kusten så är det här en fantastisk tur för dig som har lite mer erfarenhet.

Marinparkerna
Varianter – ett otal
Röda havet har flera kända marinparker men några av de mer speciella är öar eller rev en bit ut från kusten. Hit kan inte dagsturer åka och här ser man nästan alltid stora fiskar och många gånger hajar av olika slag. Några av de mest kända och nämnda marinparkerna och reven är Elphinstone, Zabargad, Brothers Islands, Daedalus, Rocky Islands och St Johns. Här är reven rikare på liv, sikten ofta bättre, korallerna mer friska och färggranna och hit åker oftast de som dykt lite mer, vet vad de vill se av stora fiskar och de som har lite mer erfarenhet. Men det saknas vrak så till vida du inte dyker tekniskt och kan gå riktigt djupt. Notera att nattdyk inte är tillåtet i marinparkerna och något färre antal dyk kan erbjudas.

Södra delarna
Varianter – mängder och några till
Turerna i de södra delarna är kända för sin ofta mycket bättre sikt, varmare vatten, färre turister, rikare marint liv, mer levande koraller och större utbud av olika turer. Liveaboarderna som går hit erbjuder ofta den bästa dykning men visst går det att få bra dykning även om du bor i land.

UV-Bilder ovan av Ingvar Eliasson

Lite mer om de olika dykplatserna hittar du här för liveaboard i Röda Havet för att hjälpa dig välja liveaboard.

Dolphin House i Norra delarna
Dolphin House är ett perfekt uppvärmningsdyk och som passar alla. Revet är lättdykt och här ser man ofta delfiner som gärna leker vid båten och ibland även med snorklare och dykare. Har du tur kan du få spendera en hel del tid med dessa otroligt lekfulla och charmiga valar. Här finns också härlig dykning med massor av fisk och vackra rev.

Gubal – Norra delarna
Ett av de mest kända reven i norra Röda havet. Här finns gott om fisk och ljuset är ofta väldigt speciellt. Här finns två vrak, varav det ena bara är en pråm men de är lätta att dyka på och samlar massor av marint liv. Perfekt dykplats för mindre erfarna dykare. Här i närheten av Shag rock ligger också ett vrak, The Kingston på grunt vatten. (Hon var länge felidentifierad som Sarah H)
Ett perfekt dyk på eftermiddagen efter första dyket och vraket har också gott om marint liv.

Ras Mohamed – Norra delarna, sydspetsen av Sinai
Spetsen på Sinai lockar till sig dykare varje år och har gjort i årtionden. Ras Mohamed med sina branta och dramatiska väggdyk lockar till sig gott om fisk och här kan stora hajar passera utanför de vackert klädda väggarna. Svampdjur och mjukkoraller färgar väggen och ute i det blå kan nästan vad som helst passera förbi. Viktig att du kan hålla koll på din avvägning här för det droppar ner till ett par tusen meter. Att “hänga” här tyngdlös och spana ut i det blå är en magisk känsla.

Rosalie Moller – vrak i norra delarna
Rosalie Möller är ett känt vrak i dykkretsar och även systerfartyg till det betydligt mer kända fartyget SS Thistlegorm. Det är ett vrak för mer erfarna dykare. Här hittar du massor av fisk och även stora bläckfiskar och stim med glasfisk som jagas av drakfiskarna inne i vraket. Ett riktigt fint vrakdyk. 

blue-melody-red-sea-liveaboard-1

SS Thistlegorm – vrak i norra delarna
Ett av världens mest kända vrakdyk. SS Thistlegorm kan du göra här och det är inte ovanligt med 40-60 dykbåtar här under en dag. Vraket ligger inte så djupt och har en fantastiskt spännande historia och är nog ett måstedyk någon gång i livet. Förutom massor av fiskar runt vraket finns det spännande detaljer med lastbilar, motorcyklar, tågvagnar, mängder med ammunition och stövlar som aldrig kom fram under andra världskriget.

El Gouna, Abu Nuhas – rev med vrak i norra delarna
Fyra olika vrak ligger vid revet Abu Nuhas. Alla vraken går att dyka på och de ligger inte så djupt. Vraken ligger på samma rev och det går faktiskt att se ett par på samma dyk. Här är det också gott om marint liv. Det lär finnas fler vrak på det här revet men de är för djupt för vanlig dykning. Området är väldigt populärt för såväl liveaboarder som dagsturer när du bor i land.

Tiran Straits – norra delarna av Röda havet
Fyra olika rev som sticker upp över ytan och som drar till sig massor av fisk, sköldpaddor och många gånger hittar man massor av stingrockor.  Det är inte så många liveaboarder som går till dessa rev men det finns turer som kör också hit. Ett mycket vanligt mål för dagsturer dock.  

Brothers Islands – Norra delarna ute till havs
De två bröderna ligger nära gränsen till Saudi Arabien och här mitt ute i Röda havet hittar du kanske Egyptens bästa dykplatser. Här sjuder det av rev längs väggarna och för dig som vill uppleva hajar är det här en fantastisk plats. Mängder av olika arter samlas här där öarna likt två väldiga magneter drar till sig de stora pelagierna. Valhaj, manta, hammarhaj och den vackra årfenshajar samt mängder med revhajar är vanligt men flera andra större hajarter kan ses här ibland. Missa inte den här dykupplevelsen men du bör vara lite mer erfaren för att dyka här med minst 50 dyk för att få ut så mycket som möjligt av The Brothers.

El Quseir
Reven utanför El Quseir mitt emellan Hurghada och Marsa Alam är vackra och här hittar du mycket fisk. Det är tyvärr sällan man ser större fiskar här men det går att ta sig till flera yttre rev med dagsbåtar. Den mesta dykningen sker dock från land i området eller nära kusten. Här hittar du rockor av olika slag inklusive gitarrhaj och ofta muränor, drakfisk och ibland till och med delfiner. Särskilt med en dagstur till Dolphin reef. El Quseir är en väldigt bra bas om du vill åka till Luxor och se de fantastiska templen där och kungarnas dal. Ett måste för varje Röda Havetresenär.

Abu Dabbab
Abu Dabbab kan du komma till med dagsturer från Marsa Alamområdet men en liveaboard är att föredra. Reven innehåller stora system av sprickor och öppningar i revet och det blir som en labyrint att simma i. Här kan vara rejält strömt på utsidan av revet och det gäller att hålla koll på avvägningen. Här finns massor av fisk och ofta skäldpaddor eller tonfisk som vilar inne i revsystemet. Det här är en väldigt trevlig dykplats.

Daedalus – marinpark ute till havs, söderut
Ett av Röda havets absolut bästa rev är Daedalus  som ligger en bra bit utanför kusten och du kan endast dyka här med en liveaboard- Här hittar du fantastiska rev och också väldigt bra möjligheter att uppleva olika arter av hajar. Här finns också en av de bästa platserna för dykare med mer teknisk dykning på repertoaren, vraket Zealot på 75 meters djup och nedåt.

Elphinstone
Ett av de bästa reven och som går att nå från land även om det är långt ut är Elphinstone. Här råder ibland starka strömmar men tidiga morgnar lockar ofta till sig stora hajar. Vid norra sidan är det ofta flera hammarhajar som cirklar och här finns många andra arter regelbundet. Vitspetsade revhajar är mycket vanligt och det här är en av de mest populära platserna för att se årfenshaj.

Wadi El Gemal – södra delarna
Straxt söder om Marsa Alam ligger ytterligare en nationalpark, Wadi El Gemal. Reven här är vida omtalade och här hittar du fantastiska rev med mängder av marint liv. Korallträdgårdarna här är rika på såväl fisk som ryggradslösa djur och det är lätt att komma hit från Marsa Alam med omnejd på dagsturer.

Fury Shoal – marinpark, stort revsystem med fina koraller i södra delarna
Väggdykningen vid Fury Shoal är dramatisk och här har du chans att se hajar, delfiner och massor av fisk. Det här är ett av de bästa områdena för att få lite av allt. Korallerna är i gott skick och det är mängder av fisk som patrullerar längs reven här.

Turtle Bay – södra delarna, känt för dugong och sköldpaddor
Många har nog sett bilder på dugonger och det är här i Turtle Bay som de flesta bilderna är tagna. Med sina vidsträckta ängar av sjögräs är det en populär betesplats för dessa märkliga djur. Även sköldpaddor hittar hit och här betar de och det är ofta lätt att komma väldigt nära dessa bepansrade forntida djur.  Här finns också väggdykning och koraller i gott skick och massor med sprickor och tunnlar i reven som det är mäktigt att simma igenom. Ljusspelet när du kommer igenom en öppning i revet är gravt beroendeframkallande.

Blue-Fin-Red-Sea-2017-09-Simon-Lorenz-0272-opt

Rocky Island – marinpark i södra delarna ute till havs
En fantastisk liten ö som ligger långt ut i havet och här hittar du ett av världen mest fantastiska vrak, SS Maiden. Tyvärr ligger hon alltför djupt för den vanliga dykare utan det är endast för tekniska dykare som kan gå till 100 meter som kan uppleva det. Men vattnen är rika på fisk och vacket beklädda väggar med gorgonier, piskkorall och svampdjur och mängdet med fisk.

Zabargad – ö i södra delarna, långt ut i havet, fantastiska koraller
Väggdykning när den är som vackrast i Röda havet. Här vid Zabargad som är en ganska stor ö mitt ute i havet är en otrolig dykplats som också erbjuder enklare och grundare dykning i sina korallträdgårdar. Zabargad är känt för sin spektakulära sikt och här passerar ofta lite större fiskar, såsom stim av  tonfisk, sköldpaddor och olika revhajar. En av Egyptens vackraste dykplatser och som verkligen har fantastiska koraller.

Safaga – södra delarna, populärt för att se haj
Panorama Reef är nog det mest kända revet här. Det är ett långt rev med olika platåer och som ofta har strömt vatten där du bara glider och njuter av skådespelet, dels vid och på revet men även nedåt, ut i det blå och uppåt vid ytan. En populär plats att försöka se årfenshaj och valhaj som båda regelbundet ses här. Även mantor och örnrockor ser man ofta glida förbi liksom vitspetsade revhajar.

Salem Express – vrak i södra delarna, kontroversiell dykplats
Den här färjan gick på grund i Egypten och sjönk med flera som drunknade. Revet slet sönder båten och idag vilar hon på knappt 30 meters djup. Vraket är idag att betrakta som en kyrkogård men många dyker här i alla fall. Det är gott om platser att titta eller simma in i men man ska nog ha en del respekt och tänka till om man verkligen ska dyka här.

mv-tala
St. Johns – södra delarna med stort revsystem och marinpark. Känt för stor fisk och bra sikt.

Ett stort revsystem med flera olika rev som ligger långt söderut i Egypten. Området är en nationalpark och här upplever du drop-offs, fantastiska korallformationer, drop offs och swim throughs. Revet blir lätt en labyrint så håll koll på ljus och kompass. St Johns ett populärt och många dykares favorit. Sikten är ofta väldigt bra och det marina livet är rikt med både stora fiskar och hajar men även många ryggradslösa djur.

Sammanfattning av att välja liveaboard i Röda havet:

Det finns massor av andra platser, namngivna rev och vrak och säkert finns en del av dessa med andra namn. I grunden så är det ganska likvärdig dykning på många platser och generellt väldigt bra. Det är nog därför så många dykare i Europa åker hit och många flera gånger per år faktiskt. Just att det är så nära till bra dykning och oavsett vilken liveaboard i Röda havet du har valt så kommer du troligen vara väldigt nöjd. 

Kvaliteten på båtarna är idag generellt hög och servicen är oftast mycket bra. Sen då dykningen som faktiskt är rent fantastisk här i vårt närmaste korallhav gör ju inte saken sämre. Det finns dock vissa båtar som inte alls håller så hög klass. Det brukar man kunna se direkt på prislappen. I det stora hela att bara behöva flyga några timmar för att landa i Egypten är enkelt. Det är väl självklart att det lockar många dykare.

Att sen välja liveaboard i Röda havet är inte jättelätt men krångla inte till det så mycket utan åk på den som verkar stämma bäst med det du vill se.
Har du och dina kompisar sen specialönskemål så går det till och med att designa turer utefter dessa önskemål. Prata med Scuba Travel så kan de försöka lösa även detta. De kommer i alla fall hjälpa till att ta fram det som mest liknar det du vill uppleva.

Dags att öppna kalendern och boka din dykresa nu. Vilken liveaboard i Röda havet kommer du välja? Även om du har varit här förr finns mer att upptäcka. Vad väntar du på?

banner-reef2