Dykning i Palau – en magisk dykresa med liveaboard i Mikronesien

Följ med till Mikronesien och dykning i Palau med Liveaboard. Det tog lite tid att fundera för det här är en väldigt speciell dykresa. Det är osäkert att flyga till Palau med en biljett. Om bagaget inte kommer fram så är det rätt svårt att ordna till. Så vi valde att flyga med dubbla flygbiljetter. Vi började med att flyga till Manila i Filippinerna. Det är en av ett fåtal möjliga resvägar för att komma till Palau. Att flyga via Usa var inte ett alternativ för oss. Det skulle bli dels väldigt många stopp och dels ta lång tid. Vissa veckodagar kan det finnas flyg som går raka vägen men Manila är en riktig världsmetropol men gigantiska gallerior, stora lyxiga hotell och mycket shopping.

Det går att få en otroligt trevlig upplevelse i Manila numera. Manila är en kontrastrik stad som egenltigen består av 16 städer som vuxit ihop till en pulserande metropol. Det finns områden man nog inte ska eller vill besöka som turist. Här finns områden som är oerhört fattiga och direkt slum. Men Manila är ananrs verkligen värt ett par dagars stopover. Ett bra alternativ att kombinera dykning och liveaboard i Palau med är några eller flera dagars dykning i Anilao som ligger bara några timmar söder om Manila och här finns fantastisk dykning.

För att få till flyget och alla delar i resepusslet bokade vi med Scuba Travel i Göteborg som är duktiga på att ordna dykresor och liveaboarder i Palau.  De ordnade alla flyg, transfers och hotellnätter som behövdes. Tyvärr går inte alla flyg alla dagar så det var lite pussel innan vi kände oss nöjda.

Första stoppet i Manila

Vi bokade två nätter i Manila för vår dykresa till Palau och Mikronesien. Det var riktigt behagligt att stanna till där. Semestern blev en upplevelse rikare och vi visste att bagaget kom med hela vägen. På dagarna besökte vi en del gigantiska shoppinggallerior och Manilas akvarium. Det blev gott om tid att vila kroppen efter en lång flygning och gott om tid att äta god mat och få lite kultur i sig också. Efter våra två nätter i Manila är det dags att flyga till Palau.

Vi har valt att åka med non-stopflyget som går ett par dagar i veckan. Alternativet är att flyga via Guam med ett stopp på vägen. Det stoppet kan vara några få timmar eller nästan en hel dag beroende på veckodag. Extra stökigt blir det också då man måste söka amerikanskt visum om man flyger den vägen. Det blir en extra natt i Palau på vår resa med det valet men det kändes också rätt skönt.

Palau har inga taxis.

Vi hade fått reda på att Palau saknar taxibilar så som tur var hade vi fått hjälp att förboka en transfer. Hotellet stod med personal och mötte upp oss och snart var vi på väg till vårt hotell. Nästa dag efter frukost är det dags för att åka till liveaboarden och vi är riktigt laddade. Vi har byggt upp ett riktigt sug efter dykning nu och vi vet ju att dykning i Palau med en liveaboard här i Mikronesien mitt i Stilla havet ska vara något riktigt extra.  Personal från vår liveaboard hämtar oss på hotellet och tar oss till båten. Här blir vi hänvisade till våra hytter där vi äntligen kan packa upp på riktigt och börja njuta av varma vindar och drömma om kommande upplevelser.

När alla kommit ombord är det dags att lämna hamn och förväntan växer ännu mer när vi ser ner i det blå vattnet där koraller och fiskar skimrar under oss. Ombord är det verkligen en mix av dykare från hela världen. Hälften är från Usa, Palau är bland det mest beryktade dykmålet för många därifrån och många vill hit.

Fantastiska rev med massor av haj

Vårt första dyk blir vid ett rev där det är ganska strömt men också väldigt vackert. Vi blir isläppta från vår båt där det bara är cirka 10 meter djupt och därifrån går vi ner och följer sen revet ut till en vägg som stupar rakt ned. Där droppar vi en bit ned till 25-30 meter. Revet här sjuder av marint liv, det verkligen kryllar av fisk. Stim med tonfiskar och barrakudor ute i det blå längs med väggen men här ser vi också snappers och fjärilsfiskar och massor av anthias. Under oss simmar flera mindre revhajar och det bara fortsätter. Revhajarna är i sitt essä här och kontrollerar revet och det är haj mest överallt känns det som. De flesta är vitspetsadade revhajar  men även grå revhaj och blacktips.

Efter en stund är de trist att säga men inte så intressant längre. Det är “för många” om det ens är möjligt men visst är det ren njutning. Det är inte bara hajar, vi ser också ett par örnrockor som formationsflyger förbi oss och flera olika sköldpaddor. Flera arter av fisk av alla tänkbara sorter fyller revet och vi hittar också massor av vackra plattmaskar och nakensnäckor. Hårstjärnor och svampdjur färgar och formar revet och det är ett dyk med ren och skär njutning.

Palau är världens största skyddade marina område. Området är faktiskt är större än hela Sverige och vattnen här är helt skyddade från fiske och det har blivit en fristad för marint liv. Det gör att vi kommer att se många arter av haj under veckan som kommer. De har verkligen hittat ett paradis här i Palaus härliga vatten.

Peleliu

Vi färdas runt i Palaus övärld och under veckan dyker vi på många fantastiska platser. Det marina livet är rent storslaget och miljöerna helt otroliga. Här är ocks spännande dykningen ur ett historiskt perspektiv. Vi färdas ner en bit söderut en dag till Peleliu. Här stod ett långdraget slag, operation Stalemate II,  under andra världskriget. Det var ett verkligt utmattningskrig som stod mellan 15 september och 27 november 1944. Det omnämns ofta som ett av de bittraste slagen under hela kriget på grund av det stora antalet dödade. Peleliu hade inte heller särskilt stor strategisk betydelse så kriget här så slaget var starkt ifrågasatt.

När vi går iland här får vi se en hel del lämningar från kriget. Här bland kalkstensgrottor och märkliga klippformationer finns ännu lavetter och till och med en del vapen finns kvar. De har nästan blivit ett med naturen genom åren. Det är med stor respekt vi går här och tar del historien men visst är det fascinerande. Senare kommer vi att dyka vid Orange reef här och det är gott om krigsmateriel även här under ytan. Vi ser hjälmar, patroner, en hel del vapen och rester från landningsbåtar bland annat. Lägg till massor med fisk och ryggradslösa djur som tagit den här delen av historien och anekterat allt till sitt hem och du har ett ganska märkligt men också fantastiskt dyk.

Vi  dyker också vid Peleliu Express – ett dyk som precis som det låter är ett strömdyk där revkrokarna får jobba. Här ser vi massor av fisk, sköldpaddor, napoleonfiskar och fantastiska koraller. Dykning här kräver en del erfarenhet eller viss vana vid strömdykning för att riktigt njuta av det men alla kan dyka här.

Mer haj och stor fisk vid blue corner

Dykning från en liveaboard i Mikronesien och Palau utan att ha besökt Blue corner är ingen dykresa hit på riktigt. Det här är en dykplats där det alltid går att dyka men du bör ha en del erfarenhet av dykning när tidvattnet går. Om inte annat för att få ut så mycket som möjligt av det här dyket och känna dig trygg och bekväm. Det är rejält strömt vid den här platsen och det är revkrok som gäller här. Den mesta dykningen här sker från knappt tio meters djup och ibland ned till +30 meter. När tidvattnet går in mot revet här vid Blue corner för det med sig stora mängder klart men ändå näringsrikt vatten. Här blir det action med fullt av stora fiskar och som gör Blue corner i Palau till en av världens mest omtalade dykplatser.

Vi hänger fastkrokade här i en dryg timme och det strömmande vattnet drar bra i kroppen. Vi upplever gigantiska stim med barrakudor och tonfisk. Under dyket ser vi grå revhaj, vitspetsad revhaj i mängder och silvertips. Turen är med oss och vi får till och med se en liten grupp med hammarhaj, en tigerhaj på avstånd och havets verkliga bjässe, valhajen kommer förbi ett par vändor. Här ser vi också under våra dyk marlin och flera mantor. Några riktigt stora napoleonfiskar glider också förbi på nära håll. Det gäller att ha lite tur men här vid Blue corner kan du till och med få uppleva valar, delfiner, segelfisk och andra stora djur inklusive tjurhaj, årfenshaj och till och med rävhaj.

Strömt

Blue corner är verkligen strömt och strömmen kan ändras när som helst. Var beredd på att du helt plötsligt dras uppåt, åt sidan, mot- eller medström eller nedåt. Det gäller att vara med och det är därför revkrokar används här men med all action som sker här är det helt fantastiskt. Det var för övrigt på Palau som revkroken uppfanns.

Under veckan ser vi många stora fiskar men vi dyker också vid några av de vrak som finns här. Det marina livet har verkligen tagit över genom åren och vraken är numera ganska rena på detaljer. Efter andra världskrigets slut bad Japan om tillstånd att få ta hem delar av vraken och kvarlevor av respekt för familjer. Men även för att kunna återanvända en del  material. Det gör att vraken på Palau är mest skal men det är ändå spännande dykning du får uppleva här och det marina livet har dragit nytta av de här konstgjorda reven.

Idag frodas anemoner, gorgonier, svampdjur, mjuka och hårda koraller här och tillsammans med all fisk ger det fantastiska upplevelser. Snappers, stora groupers, napoleonfisk, bumphead parrotfish,fjärils och kejsarfiskar och skölpaddor ses ofta här vid vraken. Till det mängder av mindre arter som olika gobies och blennies och massor av ryggradslösa djur. När man dyker på de här vraken bör det ske med vördnad för alla förlorade liv här men tyvärr plockar många än idag delar av vraken och material här.

Rock Islands, Jelly Fish lake

Självklart stannar vi till vid det som blivit lite av sinnebilden för Palau, Rock Islands. En grupp små öar och beroende på vem som räknar är det mellan 250-300 stycken. De ligger mellan huvudön och Koror och Peleliu. De grönklädda kalkstensklipporna sticker upp ur havet som en ett smaragdhalsband utslängt i havet och mot det blå havet är det ett verkligt signaturmärke för Palau. Vem har inte sett drönarbilder från ovan av de här öarna?  Här finns ett drygt 70-tal mindre sjöar som bildars också bland öarna. En av de här sjöarna är idag känd för att ha en stor mängd maneter. Det är maneter som inte bränns så här kan du snorkla och uppleva de hundratusentals maneter som är instängda på Eil Malk Island. Ett klart annorlunda inslag på din dykresa.

När du åker på dykresor till Palau går det också att boka så att din dykning sker med dagsturer och med boende på land. Många av dykplatserna är samma som du gör från en l liveaboard men självklart kommer du att nå långt fler dykplatser när du är på en liveabord. Du kan också göra många fler dyk. Ett detalj som kan vara bra att känna till är att under din dykresa kan det ibland bli lite långa turer med småbåtarna från liveaboarden. Eftersom man inte får eller kan ankra överallt så ligger man still vid båten och tar dig runt med små båtar och det var lite skumpigt och långt vid några tillfällen. Det gjorde också att antalet dyk gick ner till ibland bara tre dyk per dag. Annars var det hela en helt fantastisk upplevelse ombord med väldigt bra service och dykning.

Adjö Palau och vidare till nästa mål

När dykning vår dykning och liveaboard här i Palau i Mikronesien är slut är det dags att ta farväl. Vi äter frukost ombord och samlar ihop oss för att ta oss mot flygplatsen. Det har varit en helt fantastisk dykresa med otroligt bra dykning. Gillar du att fotografera är det ett paradis här. Möjligheterna till bra bilder i de klara blå vattnet här är fantastiska.

För dig som vill uppleva dykning i Palau och Mikronesien med en liveaboard och resa hit så ha i tanke att det är en lång resa. När du ändå flyger så långt så varför inte kombinera din resa till Palau men några dagar till. Dykresor hit går bra att kombinera med till exempel Yap, känt för sina mantor. Truk Lagoon med sina otrolig vrak eller och Guam som också har vrak och bra dykning. Palau är också utmärkt för att kombinera en dykresa eller liveaboard i Filippinerna.